Sluta stressa!

Nu börjar det lacka mot jul, eller i alla fall mot första advent som bara är drygt en vecka bort. Julen är en tid då man ska vara tillsammans och njuta av stillhet och gott sällskap. Så ser i alla fall jag på julen, men det finns många som upplever den på ett helt annat sätt. Stress är ett ord som ofta förknippas med julen, och i mina ögon klingar det helt fel. Julklappsstress, julmatsstress, julpyntsstress… Allt ska vara så fint och perfekt, man ska köpa de allra bästa och dyraste julklapparna, julbordet ska vara så överfyllt att maten räcker till ett mindre samhälle och julbelysningen ska täcka nästan varje centimeter av trädgården.

Är det verkligen därför vi firar jul? För att vi ska fjäska för våra barn, för att vi ska göra grannen avundsjuk och för att vi är livrädda för att ses som allt annat än perfekta? NEJ! Vi måste inse att vi är mänskliga, och att vi inte bor i en inredningstidning eller i en tv-reklam. Det gör inget om granen är lite sned eller om det inte finns dopp i grytan eller om man inte ställer upp alla 103 tomtar som man ärvt från farmor. Det bästa budskapet vi kan ge våra barn är att julen är en tid då vi ska ta hand om varandra, och det har egentligen ingenting med materiella ting att göra.julig

Så släpp stressen i år, låt det bli som det blir, dela på ansvaret och se till att ha en rolig jul istället för en jul fylld av stress, krav och måsten. Njut istället, och kom ihåg att Jesus föddes i ett stall och inte på ett femstjärnigt hotell. För att citera inredaren och julmysexperten Ernst Kirchsteiger: ”I det enkla bor det vackra”!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *