Stäng brödpåsen!

Vi som tillhör den äldre generationen blev uppfostrade till att uppskatta och värdesätta maten som vi åt. Man fick äta det som stod på bordet, och det som blev över tog man hand om och använde till något annat. Att slänga mat hade man inte råd med, och man använde sig av olika tekniker för att maten skulle hålla så länge som möjligt. Sur mjölk kunde man till exempel göra pannkaka av. Nu för tiden växer barn och ungdomar upp med ett helt annat förhållande till mat. Man har råd att köpa mat på ett helt annat sätt, och en vanlig Svensson behöver inte vända ut och in på sig själv för att få maten att hålla länge eller för att alla rester ska tas tillvara på.

Dagens barn och ungdomar tror att det inte spelar någon roll om man slänger mat, för det går alltid att köpa ny. De förstår nog inte ens att det faktiskt kostar pengar att köpa mat, utan lever i någon slags tro att mamma och pappa bara hämtar mat i affären. Men även om många familjer har råd att slänga mat (vi slänger otroligt mycket mat i Sverige) så måste man ju också tänka på att detta påverkar världen vi lever i. Vårt jordklot och de resurser som finns på det blir förlorarna när vi slänger mat. Unga måste lära sig att förstå vad det handlar om.

Jag försöker att lära mina barnbarn hur man ska tänka kring mat, och en sak som jag alltid tjatar om är att de ska stänga brödpåsen. De verkar vara födda utan den kunskapen nämligen, för påsen står alltid öppen när de har tagit en brödskiva. Jag har till och med köpt klämmor från WeLoc (som har de överlägset bästa påsklämmorna) och lagt i en skål bredvid brödskrinet så att de ska komma ihåg att använda dem. Försluter man inte en brödpåse blir brödet torrt på en dag, men sätter man på en klämma så håller det sig färskt länge och man hinner äta upp det istället för att behöva slänga det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *